R.D. Amala

Romsko društvo Amala

Biografija - Imer Traja Brizani

Imer Traja Brizani (*1958, Priština) se je rodil v glasbeni družini; njegov oče Uka Brizani je bil znamenit glasbenik, skladatelj, aranžer in multi-instrumentalist. Traja Brizani se je s šestimi - sedmimi leti pričel učiti mandolino in kitaro ter igral v šolskem orkestru. Pri devetih - desetih letih je pričel tudi z igranjem klavirja, flavte, trobente in petja, specializiral pa se je za igranje na kontrabasu in električnem basu. V tem času je tudi pel v pevskem zboru Collegium Cantorum. Vzporedno z glasbo se je šolal na oddelku za zobotehniko na Srednji medicinski šoli v Prištini in pozneje na Fakulteti za stomatologijo v Prištini in v Ljubljani. Obiskoval je razne jazzovske delavnice doma in v tujini. Od leta 2000 študira muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer pripravlja diplomsko nalogo o svojem očetu. Deluje kot samozaposlen v kulturi kot skladatelj,  inštrumentalist, aranžer, virtuoz na električnem basu in glasbeni producent. Od leta 1973 je član SOKOJ-a. Sodeluje z vrhunskimi slovenskimi in tujimi glasbeniki.

Traja Brizani je začel s ustvarjanjem glasbe že leta 1972,  naslednje leto pa so na festival Akordi Kosova sprejeli njegovo skladbo »Jesenska elegija« za revijski orkester. Leta 1974 je na festivalu »Študentsko poletje« v Maglaju  prejel prvo in drugo nagrado, pokal in srebrno plaketo za skladbo »Mala poredna deklica« za mali zabavni orkester. V naslednjih letih je z zabavnim orkestrom, občasno revijskim orkestrom iz Prištine ter pevskimi solisti in skupinami redno snemal svoje avtorske skladbe.

Po prihodu v Slovenijo leta 1980 je najprej pisal in izvajal svoje skladbe z ansambloma Amadeus in Black & White. Z Ansamblom Amadeus je v letih 1992 in 1994 posnel dve zgoščenki. Leta 1996 pa Brizanija začne vse bolj zanimati romska ljudska glasba, katero je želel oplemenititi s sodobnimi glasbenimi sredstvi jazza, klasične in zabavne glasbe. Tako se je na njegovo pobudo formiral ansambel Amala, ki je s svojimi nastopi na najpomembnejših jazzovskih festivalih v Sloveniji (trikrat v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ter na Velikem odru festivala Lent v Mariboru), na Hrvaškem, v Makedoniji, na Češkem, Poljskem, v Ukrajini in na Švedskem močno zaznamoval Brizanijevo glasbeno ustvarjalnost. Z njim je Traja Brizani posnel štiri zgoščenke, med katerimi je še posebej treba omeniti zadnji projekt, »Suita Romani«, ki sodi med njegove najbolj zanimive in opazne dosežke na področju sodobne ljudske glasbe.

Poleg skladateljskega in izvajalskega delovanja se Traja Brizani ukvarja tudi z publicistiko in glasbeno pedagogiko. Prva knjiga »Le ostanite, Romi gredo« prikazuje zgodovino romskega ljudstva in možnost njegove vključitve v sodobni svet. S področja glasbene pedagogike je leta 2005 izšla prva od štirih knjig »Otroci, zapojte z nami«, kjer je Traja Brizani zbral in uredil vrsto pesmi iz romske, slovenske in svetovne glasbene zakladnice, jih nekaj sam napisal in uvedel mladino v osnove glasbene teorije in prakse. V zadnjem času v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport pripravlja program za izobraževanje romskih otrok v Sloveniji.